Istoria apei medicinale de izvor din Tămășeu până în 1945
Dr. Lengyel Béla, consilier de ministru, academician si profesor universitar, primul care a analizat această apă medicinală și a prezentat conținutul de litiu al acesteia.
Remediile organismului având în vedere consumul apelor cu conținut ridicat de bicarbonat și Litiu
Prezentarea izvoarelor din perimetrul Tămășeu-Parhida
În monografia județului Bihor (Bihar vármegye monográfiája) din anul 1901, autorul Borovszky Samu încă nu menționează izvorul de apă medicinală din Tămășeu. Este greșită ideea că izvorul de apă medicinală nu a fost cunoscut deja la sfârșitul secolului XIX. Dorim să aducem la lumină istoria acestei valori uitate cu câteva date.
„Apele minerale maghiare s-au înmulțit din nou cu o apă nemaipomenită, care cu timpul va dobândi un mare renume.
Întâmplarea a făcut ca Societatea pe acțiuni ale căilor ferate a forjat o fântână nouă în gara din Tămășeu (județul Bihor), care la adâncimea de 276 m a dat o apă care a ieșit de la sine la suprafață. Această apă a fost analizată de dr. Lengyel Béla (1844-1913), consilier de ministru, profesor universitar la Universitatea de Științe din Budapesta Institutul II. de Chimie. Rezultatul frapant a fost că această fântână este una dintre cele care dă apă minerală cu cel mai mare conținut de litiu. În experimentele din spital cu această apă s-au obținut rezultate curative, de-a dreptul miraculoase, mai ales în cazul bolilor cronice ale vezicii și rinichilor. După cunoștințele noastre, societatea pe acțiuni va începe în curând comercializarea apei cu denumirea Apă medicinală cu litiu din Tămășeu, în favoarea omenirii suferinde.”
Din păcate datele oficiale ale analizei chimice au apărut puțin mai târziu, cu excepția unei reclame din acea epocă, dar efectele curative erau vizibile.
Astfel, nu au fost necesare măsuri agresive de promovare care să susțină comercializarea apei minerale Lythia, dar rezultatul nu a întârziat.
„Pe căile ferate regale maghiare, pentru trenuri rapide și de marfă, stația de expediție Tămășeu a fost consemnată ca expeditor din data de 1 ianuarie 1908, cu taxă locală, pentru apă minerală, respectiv transportul sticlelor și a carafelor goale de apă minerală, cu valabilitate din data de 15 februarie 1908. Budapesta. Datat în 6 februarie 1908.”
„Ministrul regal maghiar al agriculturii a stabilit, în baza Legii apelor, art.16,implementarea unui teritoriu protejat pentru izvorul de apă medicinală din Tămășeu, situat în județul Bihor, care reprezintă proprietatea societății pe acțiuni a căilor ferate. (1913)”.
Dreptul de comercializare a fost obținut pentru prima dată de firma înființată în 1901 de către Wahlkampf Ferenc Károly și Görög Kálmán. În anul 1908 proprietarii au efectuat o campanie intensă de reclamă, introducând pe piață „Apa Medicinală cu Litiu din Tămășeu” pe lângă apele medicinale deja cunoscute, cum sunt: Salvator cu Litiu și Hungária (Wahlkampf și Görög au folosit aceeași reclamă și în anul 1910). Din anul 1912 dreptul exclusiv de comercializare „a apei medicinale Lythia din Tămășeu” a aparținut lui Brázay Kálmán. În mod oficial, pentru prima dată, această apă a fost prezentă în portofoliul firmei la târgul de primăvară din 1913. Băutura a fost popularizată tot prin anunțuri în ziare, și tot el a comercializat-o și în anul 1916.
Anunțurile lui deja sunt mai colorate. În ședința din anul 1913 a Asociației Naționale de Balneologie, concursul de afișe a fost câștigat de afișul izvorului din Tămășeu. Mai mult, în reclama apei medicinale pe internet apare și contorul de numerotare cu aspect atractiv.
În ceea ce urmează cităm din lista de prețuri a lui Brázay.
„Apa medicinală LYTHIA din Tămășeu este apă curativă și pentru consum general. Conform opiniei celor mai recunoscuți savanți este o apă carbogazoasă cu bicarbonat, cu cel mai curat conținut de litiu. Astfel, este recomandată pentru probleme de rinichi, vezică, stomac și intestine, respectiv împotriva astmei bronhiale și diathesis urică. În cazul consumului zilnic este o apă deosebit de bună.
Prețul, în magazia mea din Budapesta este de:
100 bucăți de sticle de 1 litru 48 K / coroane;
100 bucăți de sticle de 1/2 litru 34 K / coroane;
25 bucăți de sticle de 1 litru 13 K / coroane;
50 bucăți de sticle de 1/2 litru 18 K / coroane;
Prețul la predare în gara de căi ferate din Tămășeu:
25 bucăți de sticle de 1 litru în ladă 11 K / coroare;
50 bucăți de sticle de 1/2 litru 14 K / coroane;”
După Primul Război Mondial acțiunile Societății pe acțiuni „HÉV” din Bihor au fost vândute la licitație în Paris, de către comitetul de despăgubiri de război. Statul maghiar a reușit să răscumpere aceste acțiuni în anul 1925. Ca proprietate a „HÉV SA” din Bihor, izvorul din Tămășeu a trecut în utilizare română drept recompensă de război. Timp de câțiva ani izvorul a rămas neexploatat. Mai apoi, a fost examinat de medici renumiți din București. Ei au reafirmat bogăția acestei ape în litiu și alte elemente alcaline.
La început, izvorul a fost închiriat pentru trei ani de către Mihail Boca și Traian Marian. Apa curativă era comercializată de către societatea „Lythinia” fondată de ei. Ea se vindea în mod direct sau prin intermediari (acest lucru a fost anunțat prin materiale de reclamă bilingve). Societatea a fost înființată de Banca Bihoreană, în clădirea căreia a funcționat în prealabil. Au adâncit fântâna la 320 m și au acordat atenție curățeniei apei medicinale. O sticlă mare de apă minerală a costat 6 lei, o sticlă de jumătate litru 5 lei. În cazul unei comenzi peste 10 litri, apa minerală a fost livrată la domiciliu. Dacă ambalajul nu a fost returnat, atunci costul a fost de 100 lei.
În anul 1940 izvorul tămăduitor a fost enumerat printre valorile turistice ale județului Bihor. S-a grăbit să repornească reclama.
„Prin revenirea Ardealului din nou se găsește renumita apă minerală ”Lithymos” din Tămășeu. Ea are remediul cel mai sigur pentru bolile de rinichi, stomac, astm, bilă și vezică. O singură cură administrată vă va convinge de efectul de vindecare al acestei ape minerale. Se găsește la comerciantul de apă minerală Alter Bernáth din Nyíregyháza.”
Succesul este dovedit de următoarea reclamă scurtă.
„După revenirea Transilvaniei (la Ungaria) apa minerală „Lithiumos” din Tămășeu, în doar câteva luni a avut o popularitate uriașă în toată țara. Apa izvorului curativ de lângă Oradea a fost comercializată și îmbuteliată, fiind bogată in bioxid de carbon. Apa Minerală din Tămășeu are efecte benefice deosebite mulțumită concentrației mari de litiu și a celorlalte minerale naturale. În acord cu constatările profesorilor de medicină, apa este foarte potrivită pentru cure de băut. În mod special ajută vindecarea rapidă a bolnavilor cu afecțiuni la pancreas, stomac, intestine, rinichi și vezică. Este utilizată cu succes și în tratamentul artritei. Popularitatea „Apei Minerale din Tămășeu” este dovedită prin faptul că izvorul abia face față la cantitatea de comenzi. Miile de pacienți din toate colțurile țării afirmă, că apa cu litiu consumată sub formă de cură de băut, are efecte miraculoase, vindecatoare.”
Nu știm cine a fost proprietarul izvorului în timpul de-al doilea război mondial, dar cert este că „Societatea pe acțiuni Bihari HÉV” a fost desființată în anul 1943.
Dr. Szabó József
Istoric local amator, Diosig.
De când beau apă medicinală de Tămășeu, nu mai am nicio problemă! Magazie principală: la firma lui Brázay Kálmán, din sectorul VII, str. Baross nr. 43.
Apa medicinală de izvor LYTHIA din Tămășeu are un efect curativ deosebit în cazul afecțiunilor organelor urinare precum rinichii, vezica, tractul urinar/uretră. La fel de buna este în cazul simptomurilor acute legate de îmbătrânirea organismului.
Magazie principală: la firma lui Brázay Kálmán
Magazie urbană: Budapesta, sector VIII, str. Baross nr. 43.